Facebook
Общински исторически музей
Царево

Уникално златно съкровище в музея в Царево

В общинския исторически музей на Царево е изложено копие на уникалното златно съкровище от Синеморец.

Съкровището е открито през 2006 год. в разбита могила край Синеморец в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа. Откритието е направено от експедиция „Странджа“, ръководена от Даниела Агре.

Гробът принадлежи на жена, а ритуалът е кремация на място. Над 180 са златните предмети и около 30 са сребърните украси, които са открити там.

Сред шедьоврите на античното ювелирство се нареждат златни обеци – наушници. Композицията представя богинята Нике, а невероятното майсторство при направата на миниатюрните образи на богинята и двата коня, издава ръката на виртуозен майстор.

Не по-малко изящна е златната глава на бик, явяваща се централна висулка на една от огърлиците. В центъра на това украшение е монтиран камък, аналогичен на камъка от плочката - част от венеца – диадема.

Най-значимото е вмъкнат между украсата надпис при тази плочка, на гръцки език: „Деметриос направи за Кортодзунтос“.

Присъствието на този надпис многократно увеличава ценността на откритието, т.к. надписите върху златни предмети от този период от Тракия липсват, а в целия свят са няколко на брой.

Безспорно може да се каже, че гробът в могилата край Синеморец принадлежи на богата аристократка живяла във втората половина на IIIв. пр. Хр.

Тя по всяка вероятност е съпруга на местен тракийски владетел, чиито дом е разположен наблизо с могилата, където през 2012г. беше открито уникалното сребърно монетно съкровище от 199 тетра драхми. И двете съкровища от Синеморец са част от постоянната експозиция на Исторически музей – Царево.