Facebook
Общински исторически музей
Царево

Посетителски информационен център „Пътят на нестинарството“

      В края на септември 2009 година, по време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства, е обявено вписването на обичая Нестинарство в Представителния списъкна ЮНЕСКО с нематериално културно наследство на човечеството.

 

       Нестинарството е съхранено в автентичния му вид единствено в с.Българи. Хората ревниво пазят обичая, превърнал се във важен белег за идентичност. Нестинарството е самоорганизирано религиозно общество, което следва целогодишен, сложен и тежък обреден календар, който много се различава от този на другите ортодоксални християни. Ритуалът се свързва с почитта към светците Константин и Елена. Кулминация е на 3 и 4 юни, когато се играе върху огън и се отправят молитви за здраве и благоденствие. Нестинар не означава крачещ в жаравата мъж или жена с икона в ръце, а има много по-дълбок смисъл, основан на цялата обредност, на нейните древни корени и тайни. Нестинарството е своеобразен начин на живот, начин на поведение, философия.

 

       На 03.06.2014г. община Царево откри посетителски информационен център „Пътят на  нестинарството“ в с. Българи. В него ритуалът е представен с  фотоизложба на обреда от 60-те години на миналия век, автентични облекла и  прожекция на първия български документален 3D филм „Стъпки в огъня“.