Facebook
Общински исторически музей
Царево

В Царево се съхранява ценно сребърно съкровище

 

Монетното съкровище е сред малкото находки от последните две десетилетия открити при редовни археологически разкопки на територията на България. На 27.09.2012г. експедиция „Странджа” с ръководител Даниела Агре – НАИМ – БАН се натъква на грижливо укрито гърне до стената, която е защитавала тракийския владетелски дом на устието на р. Велека. Съкровището е запечатано с олово. Научният екип отброява 199 сребърни монети – тетра драхми (четири драхми).

 

Наред с добре познати екземпляри в него присъстват и изключително редки монети, които разкриват нови данни за сеченето на монети на тракийските царе. Хронологически са представени монети на витинските царе – Прусий II, Никомед II Епифан и Никомед III Евергет и екземпляри отсечени в градовете Одесос, Месамбрия и Кизик.

 

Впечатляващо и значимо за нумизматиката е наличието на голям брой монети на тракийския цар Мостис (ок.125-ок.86г.пр. Хр.). Не са изяснени много въпроси около тази историческа личност. Владенията му са в Югоизточна Тракия, а до смъртта си е бил съюзник на Митридат VI Евпатор в борбата му срещу римската експанзия. До 1991г. в науката са известни едва 11 сребърни монети на цар Мостис в колективна монетна находка. До 2012г. са документирани още 3 екземпляра. В съкровището от с. Синеморец те са 36 и това е най-голямата група монети на тракийския цар откривани  до момента в света.

 

Най-многобройни в безценната находка са емисиите Лизимахови подражания сечени в град Бизантион - бъдещата столица на Византийската империя.

 

Намерено непокътнато, в своята цялост, съкровището от 199 сребърни тетра драхми притежава  изключително висока научна и културна стойност и е със статут -  национално богатство. Експонирано е в зала „Трезор“ на Общински исторически музей – Царево и е част от постоянната експозиция на културната институция.