Facebook
Общински исторически музей
Царево

Синеморското златно съкровище -  част от международната изложба „Първите владетели на Европа“ в САЩ и Канада.

Експозицията „Първите владетели на Европа“ включва повече от 700 предмета на културата, които датират от неолита до желязната епоха. Основен акцент в изложбата в Чикаго са уникалните български артефакти - златен наушник от първата половина на III в. пр. н. е., открит край Синеморец, с изображението на древногръцката богиня на победата Нике; Боровското съкровище от първата половина на IV в. пр. н. е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV в. пр. н. е., включващи уникален златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Към тези артефакти пред публиката ще бъдат представени и част от находките от най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г. пр. н. е.  

Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика историята за това как хората са придобили власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната. Държавите, сред които и България, които представят своето културно наследство са Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения. 

Началото на мащабния международен проект – пътуваща изложба “Първите владетели на Европа”, бе поставено през месец септември миналата година, когато в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк, САЩ, се откри изложба под наслов “Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях”, в която участваха артефакти на Националния исторически музей и Регионален исторически музей в Русе. Мащабният проект се реализира в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за изучаване на Античният свят в Ню Йорк, музеят “Фийлд” в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек.

В Общински исторически музей гр. Царево е изложено копие на уникалното златно съкровище от с. Синеморец.